„Na fali Erasmusa – Chorwacja” to projekt, który realizujemy w ramach przyznanej akredytacji. Założenia i cele projektu są ściśle powiązane z Programem Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Wpisują się także w potrzeby miasta Katowice, które jest prężnie rozwijającym się centrum kultury ze stale zwiększającą się infrastrukturą hotelowo-gastronomiczną, rosnącą bazą przedsiębiorstw z branży spedycyjno-logistycznej, prężnie rozwijającym się portem lotniczym oraz dużą ilością często podróżujących mieszkańców.
Uczestnikami projektu będzie młodzież kształcąca się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług kelnerskich, technik eksploatacji portów i terminali oraz kucharz i magazynier-logistyk a także nauczyciele przedmiotów zawodowych.
Projekt nastawiony jest na zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych u wszystkich uczestników a także doskonalenie języka angielskiego oraz podstawowego słownictwa języka chorwackiego. Projekt realizowany jest w ramach Programu Erasmus+.
Zgodnie z planem wyślemy do Splitu w Chorwacji 6 nauczycieli kształcenia zawodowego, w dwóch grupach, na dwutygodniowe staże zawodowe odbywane w zakładach pracy w okresie od kwietnia do czerwca 2024 r. oraz 16 uczniów z 2 opiekunami na trzytygodniowe praktyki zawodowe w maju 2024 r .
Dokumenty:
Podsumowanie:
- Kultura Dalmacji
- Croatian cuisine
- Chorwackie wina
- Scenariusz lekcji
- Kuchnia Chorwacka
- Wprowadzenie do kuchni chorwackiej
- Programy gastronomiczne
Zapraszamy do śledzenia profilu projektu na Facebooku Na Fali Erasmusa – znajdziecie tam najświeższe informacje, fotorelacje i wspomnienia