turniej

Jesteśmy gospodarzami

 Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz


Relacja z turnieju:

    

więcej zdjęć znajdziecie na naszym facebooku  >>


 Organizacja turnieju:

Temat turnieju: „Potrawy z drobiem w roli głównej

Termin – 5.01.2018 r. godz. 9.00

Miejsce – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka

 

Mamy przyjemność poinformować, że w naszej szkole odbędzie się etap wojewódzki Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

W turnieju mogą wziąć udział uczniowie kształcący się  w zawodzie kucharz klas programowo najwyższych zasadniczej szkoły zawodowej.

Zapraszamy wszystkie szkoły z naszego województwa/okręgu do uczestnictwa i zgłaszania zwycięzców wyłonionych w eliminacjach szkolnych do udziału w drugim etapie.

Prosimy zapoznać się z regulaminem umieszczonym na stronie www.zsspoz.pl w zakładce turniej.

Zgłoszenia przyjmujemy do 15.12.17 r. na adres Zespołu Szkół Gastronomicznych im Gustawa Morcinka w Katowicach: e-mail zsgkatowice@wp.pl telefon 32 256 98 23.

Etap wojewódzki odbędzie się 05.01.2018 r. o godzinie 9.00. Składać się będzie z dwóch części: teoretycznej – testu  i praktycznej trwającej 180 min.

Tematem przewodnim części praktycznej są  potrawy z drobiu. Zadaniem ucznia w części praktycznej będzie wykonanie 3 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem drobiu według własnej inwencji. Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 180 minut.

Organizator zapewnia salę wyposażoną w stanowiska pracy i piece z płytą elektryczną, piec konwekcyjny, vacum, sous vide oraz podstawowy sprzęt gastronomiczny, w tym talerze o wymiarach: kwadratowy o boku 26 cm oraz okrągłe o średnicy 30 i 27 cm.

Sprzęt specjalistyczny i surowce zapewnia uczestnik.

W razie pytań prosimy o kontakt.