W niedzielę 10 listopada w Parku przy Miejskim Domu Kultury w Katowicach Giszowcu odbyła się impreza charytatywna „Kulinarne Serce dla OREW”.
OREW Katowice-Giszowiec czyli Ośrodek Rahabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy dla upośledzonych i porażonych dzieci i młodzieży spłonął w lipcu tego roku, a później został jeszcze zalany w wyniku powstałych w pożarze uszkodzeń.Teraz wymaga generalnego remontu.
Dochód z imprezy w całości przeznaczono na odbudowę ośrodka.
W festynie wzięli udział szefowie kuchni z wielu śląskich restauracji, a nawet z całej Polski, kucharze zrzeszeni w organizacji „Kucharze bez Granic” oraz… uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach.
Można było zjeść przeróżne potrawy: mięsa z grilla, sery, przeróżne potrawy duszone, zupy, ciasta, desery i inne, „było na bogato”. Oprócz gotowania były imprezy towarzyszące: pokazy tańców, licytacje, koncert Marcina Wyrostka i wiele innych. Działo się, mimo listopadowego zimna.
Nasi uczniowie wrócili z wrażeniami i nagrodami od sponsorów, otrzymali między innymi zapaski z podpisem A. Amaro! A szkoła wzbogaciła się o robota planetarnego i patelnię teflonową. Brawo dla nich za hart ducha i … ciała Dziękujemy!!!
/E. Rataj/
Więcej zdjęć znajdziecie na naszym facebooku >>