24 stycznia br. w naszej szkole odbyły się eliminacje wojewódzkie do finału Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W konkursie udział brało 12 uczniów z 8 szkół.
Konkurs objęty jest patronatem Kuratorium Oświaty co finalistom 3 etapu daje możliwość zwolnienia z egzaminu zawodowego T.6.
Prestiż konkursu podkreśla skład jury: Przedstawiciel Kuratorium Oświaty w Katowicach – Pani Renata Habryka, wizytator odpowiedzialna za nadzór pedagogiczny nad szkołami i placówkami z terenu Katowic w szczególności nad
szkołami zawodowymi, Pan Mieczysław Kucharski, przedstawiciel Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, Przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej Czeladniczo-Mistrzowskiej w zawodzie KUCHARZ, doświadczeni szefowie śląskich restauracji: Pan Dawid Pietrasz i Pan Dariusz Barański, oraz przedstawiciele szkół biorących udział w konkursie.
Wygrała Julia Cichosz z Zespołu Szkół na 1 z Wielunia, sporządziła potrawę o nazwie Polędwiczka z zieloną nutą, drugie miejsce zajął Marceli Cichoń z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach sporządzając Polędwiczkę wieprzową, sos jabłkowo-chrzanowy,
Wysoki poziom konkursu możecie ocenić sami na załączonych zdjęciach.
/Elżbieta Rataj
/foto: Joanna Świerczyna/