I Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

5 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka odbył się wojewódzki etap I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tematem konkursu były „Potrawy z drobiem w roli głównej”. Składał się on z dwóch części: teoretycznej – testu  i praktycznej, gdzie zadaniem ucznia było wykonanie 3 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem drobiu według własnej inwencji.

W turnieju wzięło udział 11 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz klas programowo najwyższych zasadniczej szkoły zawodowej ze szkół:

  • Zespół Szkół Nr 7 w Tychach
  • Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
  • Zespół Szkół „Cogito” w Siemianowicach Śląskich
  • Zespół Szkół Nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu
  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach
  • Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy
  • Zespół Szkół Usługowo-Rzemieślniczych w Bytomiu
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach

 

Jury obradowało pod przewodnictwem pani Renaty Habryki (starszy wizytator Kuratorium Oświaty w Katowicach) oraz pana Dawida Pietrasza (szef kuchni Lepione w Katowicach).

 

Troje zwycięzców konkursu zakwalifikowało się do etapu ogólnopolskiego:

1 miejsce: Marian Glenszczyk, Zespół Szkół Nr 7 w Tychach

2 miejsce: Sandra Jagła, Zespół Szkół „Cogito” w Siemianowicach Śląskich

3 miejsce: Karolina Nowicka, Zespół Szkół Usługowo-Rzemieślniczych w Bytomiu. Gratulujemy!!!

 

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział i niesamowite emocje!!!

Specjalne podziękowania dla uczniów Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących nr 3 w Katowicach za wspaniałą fotorelację z wydarzenia!