5 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka odbył się wojewódzki etap I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tematem konkursu były „Potrawy z drobiem w roli głównej”. Składał się on z dwóch części: teoretycznej – testu i praktycznej, gdzie zadaniem ucznia było wykonanie 3 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem drobiu według własnej inwencji.
W turnieju wzięło udział 11 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz klas programowo najwyższych zasadniczej szkoły zawodowej ze szkół:
- Zespół Szkół Nr 7 w Tychach
- Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
- Zespół Szkół „Cogito” w Siemianowicach Śląskich
- Zespół Szkół Nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy
- Zespół Szkół Usługowo-Rzemieślniczych w Bytomiu
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach
Jury obradowało pod przewodnictwem pani Renaty Habryki (starszy wizytator Kuratorium Oświaty w Katowicach) oraz pana Dawida Pietrasza (szef kuchni Lepione w Katowicach).
Troje zwycięzców konkursu zakwalifikowało się do etapu ogólnopolskiego:
1 miejsce: Marian Glenszczyk, Zespół Szkół Nr 7 w Tychach
2 miejsce: Sandra Jagła, Zespół Szkół „Cogito” w Siemianowicach Śląskich
3 miejsce: Karolina Nowicka, Zespół Szkół Usługowo-Rzemieślniczych w Bytomiu. Gratulujemy!!!
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział i niesamowite emocje!!!
Specjalne podziękowania dla uczniów Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących nr 3 w Katowicach za wspaniałą fotorelację z wydarzenia!