22 lutego w naszej szkole odbył się etap wojewódzki V Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie kucharz. Tematem przewodnim tej edycji były Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej.
Skład Komisji Oceniającej uświetnili swą obecnością Pani Renata Habryka, Kuratorium Oświaty w Katowicach, Pan Dawid Pietrasz, Executive Chef Zabrzański Gościniec oraz Pan Dariusz Barański, Executive Chef Hotel i Restauracja Platan, a nad całością wydarzenia czuwała pani Elżbieta Rataj.
Uczestnicy tegorocznej edycji:
- Małgorzata Dudek, Branżowa Szkoła I Stopnia w Żarkach, Zakład Doskonalenia Zawodowego w Katowicach
- Marianna Kwas, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
- Rafał Wojtasiński, Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Wałbrzychu
- Angelika Pawlaczyk, Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu
- Wiktoria Chwastek, Zespół Szkół Gastronomicznych w Katowicach
- Krzysztof Fołda, Zespół Szkół Gastronomicznych w Katowicach
- Wiktoria Gulewicz, Zespół Szkół Gastronomicznych w Katowicach
- Natalia Kuriata, Zespół Szkół Gastronomicznych w Katowicach
Laureatem konkursu został Krzysztof Fołda, który przygotował: duet rybny z kaszą z borowikami w liściu z sosem cytrynowym i glazurowaną marchewką;
II miejsce zajęła Angelika Pawlaczyk i jej danie: dorsz sous-vide z puree z marchwi i glazurowanym burakiem;
III miejsce – Rafał Wojtasiński z daniem: opalany pstrąg łososiowy z Zielenicy z fondantem ziemniaczanym, puree z selera i kawy, sałatką z jabłka i ostrygi, sosem szafranowym i chrobotkiem.
Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy za udział wszystkim naszym gościom!