Wizyta studyjna w ramach współpracy miast partnerskich: dzień
Dzień rozpoczął się od powitania w szkole, po czym uczniowie i nauczyciele zostali podzieleni na dwie grupy, aby jak najefektywniej pracować nad wspólnym projektem.
Następnie goście, we współpracy z klasą 1ŻU, przystąpili do wspólnego gotowania. W menu znalazły się:
rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z drobno krojonymi warzywami korzeniowymi,
fileciki z kurczaka w aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, podane z trójkolorową komosą ryżową i mixem sałat,
monoporcja musu z czarnej porzeczki z żelką porzeczkową i czekoladowym biszkoptem w polewie lustrzanej z białej czekolady, udekorowana liofilizowaną truskawką – deser inspirowany konkursem, w którym udział wzięły Uliana i Oryna z klasy 3ŻU.
Tego dnia Pan Emmanuel Champeaud z Lycée Hôtelier de St Chamond przygotował również specjalne ciasto na prawdziwe francuskie croissanty. Proces jest niezwykle czasochłonny, ale efekt – po prostu niesamowity – bardzo dziękujemy za przepyszne croissanty!
Po wspólnym obiedzie, uczestnicy powrócili do dalszych prac nad projektem. To był dzień współpracy, integracji i pełen kulinarnych wrażeń